Näin käytät silmätippoja

Silmätippojen laittamista pidetään syyttä suotta hankalana, mutta se onnistuu helposti ilman apukäsiä. Kikkoja on muutamia – valitse itsellesi luontevin tapa, niin onnistut varmasti.

Kosteuttavia silmätippoja tulisi käyttää useasti päivässä, joten älä stressaa, vaikkei homma heti onnistu. Kerran opittuasi sen, et unohda sitä koskaan ja rutiini on jo syntynyt.

Kuivasilmäisyys on hyvin tavallinen vaiva, mutta huonosti tunnistettu. Se yleistyy kaiken ikäisillä pakkasella ja runsaasti ilmastoiduissa tiloissa, jolloin ilmankosteus laskee. Oireet ovat voineet jatkuneet pitkään, mutta aina niitä ei osata liittää kuiviin silmiin.

Jos sinulla on usein roskan tunne silmässä, epätarkkuutta näkökentässä tai silmien kutinaa ja kirvelyä, saatat kärsiä kuivasilmäisyydestä. Kuivasilmäisyys ei ole vaarallista, mutta se haittaa usein arkisia askareita oireidensa myötä. Pitkään jatkunut kuivasilmäisyys altistaa silmätulehduksille ja sarveiskalvon haavautumille.

Kuivasilmäisyyden ensiapu on kosteuttavat silmätipat. Muistathan aina pestä kädet huolellisesti ennen tippojen laittamista.

  1. Valitse itsellesi luonteva asento tippojen laittoon. Toiset haluavat nähdä peilistä toimenpiteen, toiset taas onnistuvat parhaiten istumalla ja kallistamalla päätä hieman taaksepäin. Kokeile itse mikä tuntuu sopivalta. Jos laittaminen tuntuu vaikealta, pyydä kaveria tai perheenjäsentä avuksi. Silloin on helpointa itse istua ja raottaa silmäluomea tiputtajalle.

 

  1. Jos käytät pipettiä, avaa pipetin päässä oleva värillinen korkki ja kopauta kynnellä pipettiin. Näin neste siirtyy lähelle suuta ja saat tipan pienemmällä vaivalla puristettua. Jos käytät pulloa, avaa korkki ja varo koskemasta pullon päällä mihinkään.

 

  1. a) Kallista päätä ja nosta toisella kädellä yläluomea. Katso samalla alas, kun pudotat tipan luomeen. Sopiva tiputusetäisyys on muutama sentti. Älä purista pipettiä tai pulloa kovaa – kevyellä puristuksella saat hyvin yhden tipan.

 

tai

 

  1.    b) Voit myös kokeilla tapaa, jossa alaluomeen tehdään tasku. Taivuta päätä kevyesti taaksepäin ja raota alaluomea varovasti. Tiputa tippa alaluomeen syntyneeseen taskuun ja katso alas.

 

  1. Anna tipan imeytyä rauhassa silmään. Voit istua ja pitää silmiä hetken kiinni ja availla niitä varovasti.

 

  1. Jos tippa ei osu ensimmäisellä yrityksellä silmään, kokeile toista asentoa tai tapaa. Pipetissä on riittävästi nestettä myös toiseen yritykseen, joten voit huoletta harjoitella. Joskus osa tipasta valuu heti pois, jolloin voit lisätä uuden tipan.

 

  1. Pyyhi yli valuneet tipat kasvoilta. Sulje pullon korkki ja säilytä tipat huoneenlämmössä. Pipetti hävitetään muoviroskan mukana. Tyhjennä pipetti ennen hävittämistä.

 

 

Näin hoidat kuivia silmiä

Kuivien silmien hoidon tavoitteena on oireiden lievittäminen. Itsehoitona voi kokeilla kosteuttavia silmätippoja, mutta lääkäriin on syytä hakeutua, jos oireet eivät lievity tai sinulla on epäily, että oire liittyy johonkin sairauteen.…


Lue Lisää >
Silmäjumppa rentouttaa väsyneitä lihaksia

Tuntuuko, että katse on epätarkka ja silmiä väsyttää? Oire on tavallinen niin koululaisilla kuin työikäisillä, jotka lukevat paljon tai tekevät päätteellä töitä. Silmää liikuttavat lihakset väsyvät pitkästä lähityöskentelystä. Silloin rentouttava…


Lue Lisää >
Näin käytät silmätippoja

Silmätippojen laittamista pidetään syyttä suotta hankalana, mutta se onnistuu helposti ilman apukäsiä. Kikkoja on muutamia – valitse itsellesi luontevin tapa, niin onnistut varmasti. Kosteuttavia silmätippoja tulisi käyttää useasti päivässä, joten…


Lue Lisää >