Usein kysyttyä

Usein kysyttyä

Kuivat silmät

Miksi silmät kuivuvat?

Silmien kuivuminen on tavallinen ilmiö. Sitä esiintyy pakkasella, ilmastoiduissa tiloissa, lukiessa ja jopa saunoessa. Silmän kuivuus voi myös johtua erilaisista perussairauksista, kuten allergioista tai niiden hoitoon tarkoitetuista lääkkeistä. Silmä on usein hieman normaalia kuivempi myös muutaman kuukauden ajan laserleikkauksen jälkeen.

Mistä tunnistaa kuivasilmäisyyden?

Kuivasilmäisyyden tavallisimpia oireita ovat silmien punoitus, roskan tunne, kirvely ja polttava tunne silmissä. Näöntarkkuus voi vaihdella ja välillä näkö voi tuntua sumealta. Silmissä saattaa esiintyä vetistystä, etenkin ulkona ja tuulisella säällä. Oireet ovat usein selvempiä heti aamulla sekä iltapäivisin ja iltaisin, usein työpäivän jälkeen. Yleensä kuivasilmäisyys oireilee molemmissa silmissä. Kuivasilmäisyyttä voivat lisätä pitkäaikainen päätetyöskentely, kuiva sisäilma ja koneellinen ilmastointi.

Käyttö

Voinko laittaa iiris-silmätippoja lapselle?

iiris-silmätipoissa ei ole tutkittu lapsilla. Lapsenkin silmät voivat olla kuivat, jolloin tarvitaan kosteuttavia tippoja. Lapsen silmät olisi kuitenkin hyvä tutkia, jotta mahdolliset allergiat ja muut tekijät voidaan poissulkea.

Voiko kosteuttavia silmätippoja käyttää jatkuvasti?

iiris-silmätipat soveltuvat jatkuvaan käyttöön. Ne eivät sisällä säilöntäainetta eikä fosfaatteja, mitkä herkistävät usein pitkäaikaisessa käytössä.

Voinko käyttää iiris-silmätippoja samaan aikaan esim. silmätulehdukseen tai silmänpainetautiin määrätyn lääkevalmisteen kanssa?

iiris-silmatipat suositellaan laitettavaksi noin 15 minuutin kuluttua lääketipan laitosta. Näin lääketippa pääsee vaikuttamaan optimaalisesti. On tärkeää pitää riittävä väli ennen iiris-tippjen laittoa, jotta lääketippa ei huuhdoudu silmän pinnalta pois.

Silmätulehduksen yhteydessä iiris-tippoja voi käyttää huuhtelemaan tulehduseritteet pois silmästä, jotta lääke pääsee vaikuttamaan. Tässä tarkoituksessa olisi hyvä käyttää pipettejä, jotta tulehdus ei pääse leviämään pakkauksen mukana. iiris-silmätipat eivät hoida tulehdusta, joten on tärkeää käydä lääkärissä, jotta tulehdus saadaan hoidettua.

Mihin aikaan päivästä tipat kannattaa laittaa?

Ajankohdalla ei ole merkitystä, mutta tippoja on hyvä käyttää ennaltaehkäisevästi eli laittaa tipat heti aamulla, jos tietää päivän aikana kärsivänsä kuivasilmäisyydestä tai on olosuhteissa, joissa ilmankosteus on alentunut. Myös illalla ennen nukkumaanmenoa kannattaa tippoja laittaa, jotta yön aikana silmät ovat kosteutetut.

Kannattaako silmätipat laittaa ennen piilolinssejä?

Kannattaa, sillä piilolinssi asettuu paikoilleen paremmin, kun silmän pinta on kostea. iiris-silmätipat eivät sisällä säilöntäaineita, jotka voivat saostua piilolinssiin. Myös piilolinssin päälle voi laittaa iiris-tippoja aina tarpeen mukaan.

Miten kuivia silmiä hoidetaan?

Kuivan silmän hoidon tavoitteena on oireiden lievittäminen. Itsehoitona voi kokeilla kosteuttavia silmätippoja. Lisäksi silmien lepuuttaminen, räpyttely ja huuhtelu voivat auttaa. Lääkäriin on syytä hakeutua, jos oireet eivät lievity tai on epäily jostain taustalla olevasta sairaudesta.

Vaikutus

Kuinka kauan iiris-silmätippojen vaikutus kestää?

iiris-silmätippojen vaikutus on useita tunteja, mutta vaikutuksella on yksilöllisiä vaihteluita. Oman tarpeen huomaa parhaiten kokeilemalla.

Mistä tietää, että silmä on riittävän kostea?

Silloin kun silmä ei kutise tai punoita eikä näkökenttä ole sumea.

Silmäni kirvelevät tippojen laitoin jälkeen – miksi?

Silmä saattaa olla tulehtunut tai mukaan on joutunut roska. Huuhtele silmät hyvin vedellä ja tarkista silmien kunto lääkärissä, mikäli oireet eivät helpota.

Jos silmät ovat hyvin kuivat, voi ohut nestemäinen tippa kirvellä. Tällöin tulee käyttää kosteutukseen ensin jotain paksumpaa geelimäistä tuotetta, jotta silmien kosteustasapaino korjaantuu. Jatkossa voi käyttää ohuempaa nestemäistä tippaa, kuten iiris-silmätippoja.

Annostus

Kuinka usein silmätippoja voi käyttää?

Kosteuttavia silmätippoja voi käyttää tarpeen mukaan. Etenkin hoitoa aloitettaessa voi olla tarpeen tiputtaa tippoja useasti päivän aikana. Yliannostelun vaaraa ei ole.

Kuinka monta tippaa silmään laitetaan?

Silmään laitetaan 1–2 tippaa.