Kuivat silmät

Voivatko kuivat silmät vuotaa?Miksi pakkasella ja viimassa silmät alkavat vuotaa? Voiko syynä olla kuivat silmät? Kyllä voi. Pakkasilma on kuivaa ja kova tuuli pyyhkäisee kyynelnesteen silmän pinnalta nopeasti pois ja vaatii silmää sopeutumaan pakkaseen. Harvoin se onnistuu ja seurauksena onkin holtiton silmien vuotaminen.

Pakkanen ja ilmastointi ovat yleisimmät syyt kuivasilmäisyyteen. Kuivasilmäisyyttä voi kuitenkin hoitaa itse, eikä siitä tarvitse kärsiä. Arkikin sujuu helpommin, kun silmät ovat terveet ja elinvoimaiset.

Miksi lukeminen kuivattaa silmiä?Tuntuuko sinusta usein, että näkökenttä on epätarkka? Oire on tavallinen silloin kun lukee runsaasti ja keskittyy lähityöskentelyyn. Silmää liikuttaa joukko pieniä lihaksia, jotka väsyvät tarkkuutta vaativista tehtävistä. Kun keskittyy katsomaan lähelle, silmien räpyttely vähenee. Silloin näkökenttä sumenee ja silmiä alkaa väsyttää.

Kyseessä on silmien kuivuminen. Paras ensiapu on lukutauko, kauas katsominen ja räpyttely. Jatkuvaa helpotusta tuovat kosteuttavat silmätipat.

Oireet

Roskan tunne silmässä

Kun huomaat roskan tunteen silmässä, kyse voi olla kuivista silmistä. Kyynelnesteen tehtävä on huuhdella silmää riittävästi. Kun näin ei tapahtu, silmä kuivuu ja siihen voi tulla roskan tunne.

Kirvely ja kutina

Kun silmissä kirvelee ja kutisee, on aina syytä huoleen. Useimmiten kyseessä on melko harmiton silmien herkistyminen ulkoiselle rasitukselle, kuten ilmastoinnille, katupölylle tai lukemiselle. Joskus syynä voi olla jokin sairaus.

Näkökentän epätarkkuus

Kun kyynelneste ei ehdi pitämään silmän sarveiskalvoa kosteana, näkökenttä muuttuu epätarkaksi. Näin tapahtuu pakkasella tai lentokoneessa, kun ilmastointi on kuivattanut silmiä useamman tunnin.

Silmien vuotaminen

Yllättävää sinänsä, mutta silmät vuotavat runsaasti silloin kun ne ovat kuivat. Kyynelneste yrittää tasapainottaa silmälle kohdistuvaa rasitusta vaikkapa pakkasessa ja seurauksena onkin silmien runsas vuoto, joka hankaloittaa näkemistä.

Silmien väsyminen

Silmätkin väsyvät, sillä niitä liikuttavat pienet lihakset. Lihas on levossa, kun katsoo kauas ja suoraan eteen, mutta supistuvat, kun katsot pitkään lähelle. Silmien väsyminen on usein kuivasilmäisyyden ensimmäinen oire.

Syyt

Sinivalo

Päätelaitteiden välittämä sinivalo yhdessä useiden tuntien päätetyöskentelyn kanssa on yksi yleisimpiä kuivasilmäisyyden syitä.

Ikä

Ikääntyminen tuo tullessaan muutoksia myös kyynelnesteeseen; se ei enää voitele silmää yhtä tehokkaaksi kuin aiemmin.

Pakkanen ja ilmastointi

Pakkasilma on kuivaa ja ilmastointi puolestaan kuivattaa sisäilmaa. Siitä syystä silmää kosteuttavan kyynelnesteen toiminta voi olla riittämätöntä ja seurauksena on silmien runsas vuotaminen, joka ei kuitenkaan onnistu kosteuttamaan silmää.

Matkustelu

Runsas lentomatkailu voi olla raskasta silmille, sillä lentokoneen ilmastointi on erittäin voimakas ja kuivattaa useimpien ihmisten silmiä. Lentokoneessa kuivasilmäisyys voi johtaa myös silmän tulehduksiin, sillä ilmastointi pyörittää ilmaa matkustamossa ja altistaa haavoittuvan sarveiskalvon erilaisille infektioille.

Piilolinssit

Piilolinssit kuivuvat helposti: pakkasessa, saunassa, lentokoneessa tai lukiessa. Kuiva piilolinssi on hankala ottaa silmästä pois ja se voi jopa vaurioittaa silmää. Silmien tulee olla kosteat, kun käyttää piilolinssejä.

Lukeminen ja ajaminen

Silmä kuivuu nopeasti, jos sitä ei räpyttele. Lukeminen rasittaa silmiä, koska lukiessa luontainen silmien räpyttely vähenee automaattisesti, kun silmä keskittyy tarkasti tehtäväänsä ja käyttää pieniä lihaksia siihen. Sama ilmiö voi toistua ajaessa, koska keskittyy tarkasti näkemäänsä.

Katupöly ja allergiat

Silmät voivat herkistyä erilaisille ulkoisille rasituksille, jolloin ne vaativat erityistä hoivaa. Keväisin allergiset reaktiot tuntuvat usein silmissä kutinana ja kirvelynä. Katupöly on myös silmälle rasite.