5 tipatonta keinoa hoitaa kuivia silmiä

Näkö on osa kokonaisvaltaista hyvinvointia. Harmittomalta tuntuva kuivasilmäisyys on kuitenkin pitkään jatkuessaan arkea rajoittava tekijä. Jatkuva pinnistely näkemiseksi voi aiheuttaa muita vaivoja, jotka olisi vältettävissä hyvällä itsehoidolla ja ennaltaehkäisyllä.

Silmän uloin kerros, sarveiskalvo on normaalisti kyynelnesteen kosteuttama. Jos kyynelnestettä erittyy liian vähän tai se ei leviä tasaisesti silmän pinnalle, silmä voi kuivua. Oireena kuivumisesta on tyypillisesti ensin roskan tunne silmässä, kutina, punoitus ja vuoto.

Kuivasilmäisyys ei ole satunnaisena oireena vaarallista, mutta jatkuvana se haittaa ennen kaikkea arkea ja altistaa muille vaivoille. Kuivasilmäisyys on tavallista kun huoneilma ja ilma ylipäätään on kuiva eli ilmastointi ja pakkanen pahentavat oireita.

5 itsehoidon vinkkiä

Jumppaalla silmät notkeiksi
Silmiä liikuttaa kuusi lihasta, jotka nekin väsyvät. Kun ne väsyvät, sarveiskalvo kuivuu ja oireena tulee roskan tunnetta ja väsymystä. Silmäjumppa on yksinkertaisimmillaan sitä, että sulkee silmät, räpyttelee runsaasti, katsoo kauas, liikuttelee silmiä eri suuntiin ja lopuksi puristaa silmät tiukasti kiinni. Näin silmien lihakset rentoutuvat ja ne jaksavat taas työskennellä ahkerasti näytön tai kirjan parissa.

Syö silmät terveeksi
Kuten koko elimistö, myös silmien hyvinvointi on kiinni hyvästä ja monipuolisesta ravitsemuksesta. Kuivasilmäisyyttä voi ennaltaehkäistä hyvillä rasvahapoilla. Erityisesti omega-7-rasvahappojen saannilla on vaikutusta kyynelnesteen laatuun. Hyvä omega-7-rasvahapon lähde on tyrnimarja.

Tauota lukemista
Silmät väsyvät etenkin tarkkuutta vaativissa tehtävissä, kuten lukemisessa, jolloin silmiä pitää pinnistellä ja pitää auki koko ajan. Usein silmien räpyttele vähenee huomaamattomasti, jolloin lihaksen väsyvät ja silmistä katoaa kosteutta. Silmien kuivumista voi estää pitämällä reilusti lukutaukoja.

Räps, räps!
Niin hassulta kuin se kuulostaa, räpyttely on kuivien silmien ensiavuista parhain. Räpytellessä kannattaa katsoa samalla alaspäin, jolloin myös lihakset rentoutuvat. Lukutarkkuus ja keskittyminenkin parantuu, kun vain muistaa räpsytellä riittävästi.

Kosteuta huoneilmaa
Suomessa kuivasilmäisyys on erityisen yleistä, sillä kuiva huoneilma, ilmastointi sekä pakkanen vievät ilmasta kosteutta. Kuiva ilma kuivattaa limakalvoja ja silmiä. Ilmaa voi kosteuttaa kotikonstein, jos kärsii herkistä silmistä. Pyykkien kuivattaminen oleskelutiloissa lisää jo merkittävästi ilman kosteutta, samoin kosteissa löylyissä saunominen. Pesuhuoneen ovikin kannattaa pakkassäällä jättää auki, jota huoneilma saa kosteutta.

Tiesitkö?
Silmiä kosteuttavat kyynelrauhasten ­lisäksi pienet Meibomin rauhaset, jotka sijaitsevat
ylä- ja alaluomilla. Ne erittävät kyynelnesteeseen rasvaa, joka hoitaa silmien pintoja. Ikääntymisen ja hormonitoiminnan myötä rauhasten toiminta heikkenee ja rasva-­aineiden laatu huononee. Naisilla vaihdevuosien hormonaaliset muutokset lisäävät vaivaa.

 

 

Näin hoidat kuivia silmiä

Kuivien silmien hoidon tavoitteena on oireiden lievittäminen. Itsehoitona voi kokeilla kosteuttavia silmätippoja, mutta lääkäriin on syytä hakeutua, jos oireet eivät lievity tai sinulla on epäily, että oire liittyy johonkin sairauteen.…


Lue Lisää >
Silmäjumppa rentouttaa väsyneitä lihaksia

Tuntuuko, että katse on epätarkka ja silmiä väsyttää? Oire on tavallinen niin koululaisilla kuin työikäisillä, jotka lukevat paljon tai tekevät päätteellä töitä. Silmää liikuttavat lihakset väsyvät pitkästä lähityöskentelystä. Silloin rentouttava…


Lue Lisää >
Näin käytät silmätippoja

Silmätippojen laittamista pidetään syyttä suotta hankalana, mutta se onnistuu helposti ilman apukäsiä. Kikkoja on muutamia – valitse itsellesi luontevin tapa, niin onnistut varmasti. Kosteuttavia silmätippoja tulisi käyttää useasti päivässä, joten…


Lue Lisää >